Forberedelser

Jeg elsker forberedelser. Der er få ting, der i mine øjne kan måle sig med glæden ved planlægningen.

Ikke fordi jeg ikke bare kan springe ud i noget – men forventningens glæde er for mig den største.

Mine rapsplanter har overlevet omplantningen, men er lige nu en smule tilbageholdende med at vokse. Måske synes de, min vinterhave er for kold.

Jeg har sået stridolo i små potter og håber, at jeg denne gang har mere mod på at smage på den end sidst. Grøntsagsnørden har en god beskrivelse af planten, og hvad den kan bruges til her. I første nummer af Havefolket fra 2014 findes der også en kort beskrivelse på side 15. Den kan du finde her.

For at få et overblik over, hvilke muligheder jeg har til at bevare min høst så længe som muligt, har jeg anskaffet mig to engelske bøger, Preserves, Pickles & Cures af Thane Prince og Leda Merediths Preserving Everything – men jeg har selvfølgelig også tænkt mig at bruge den gule Syltebog fra Tørsleff.

Nu ved jeg fx, at jeg kan kan udvinde pektin af æbleskræller og kernehuse, som jeg senere kan bruge i forarbejdningen af sommerens frugter.

Desuden venter jeg på en havebog, der sætter spot på, hvordan man får mest næring ud af et lille areal. Den faldt jeg for, fordi jeg håber at blive lidt mere end selvforsynende med krydderurter.

Bogen indeholder et afsnit om frøpleje, hvad der også tiltaler mig, da der ikke er ret meget bæredygtighed over at dyrke ting, hvis frø man hvert år skal have tilsendt fra udlandet.

En gang imellem er der mulighed for at bytte plantefrø med andre – det gør man for at mindske faren for indavl, og det er i følge Haveselskabet stadig væk lovligt for private.

Researchen har så ført til, at jeg har meldt mig ind i Haveselskabet, som også leverer informationer til folk som mig. Det koster en halvtredser om måneden.

Så må jeg jo se, om det er pengene værd.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.