Affaldssorteringens forhindringsløb

En af dagene ville jeg lægge metalaffald i den dertil opstillede affaldsspand for enden af parkeringspladsen ved den ejendom, jeg bor i, kun for at opdage, at alle containerne på nær dem for papir og pap var blevet fjernet.

Da vores ejendomme i de næste mange måneder skal undergå gennemgribende moderniseringer, gik jeg ud fra, at de bare var flyttet et andet sted hen, hvad de også var. Problemet var bare, at der befandt sig en låst port mellem mig og den relevante beholder.

Det var lidt frustrerende. Her var jeg med mit metalaffald i en mulepose, parat til at gøre, hvad enhver god borger af København burde gøre, og dér var porten, der forhindrede mig i at gøre det.

Heldigvis var en af ejendommens servicemedarbejdere lige i nærheden, og det, han kunne fortælle mig, var lige så forståeligt, som det var deprimerende:

“Folk kan ikke finde ud af det!” sagde han. “De smed alt muligt andet i de beholdere end det, de var beregnet til, og når det sker, vanker der bøder. Så jeg valgte at fjerne beholderne og selv tage mig af affaldssorteringen. Hvis du har noget, kan du bare sætte det her, så tager jeg mig af resten.”

Jeg kan ikke sige, at det kom bag på mig. Affaldssortering er en tilvænningssag, og de oplysninger, vi har modtaget, har alle sammen været skriftlige.

Det er i orden for dem, der alligevel er med på ideen – selv om også vi kan diskutere vildt og inderligt, hvor grænsen mellem hårdt plastik og den den slag, der kan smides ud, går – og som har de rette sproglige kompetencer samt de nødvendige læsefærdigheder, men andre ville måske have mere glæde af et møde med en sagkyndig og noget anskuelsesmateriale.

Så jeg henvendte mig til vores ejendomskontor for at se, om de ville være med til at arrangere et møde af den art.

Som sagt, der er masser af byggearbejde i gang i området, og vi modtager en hel del skriftlige varsler, informationsmateriale og den slags, så medarbejderne på kontoret mente, at et møde om affaldssortering med stor sandsynlighed ville drukne i byggerodet.

Så det skal udskydes til, hvad der nok bliver næste år. Glad er jeg ikke for det – men jeg har noteret det i min kalender. Dette tiltag skal nemlig ikke gå i sig selv.

2 responses to “Affaldssorteringens forhindringsløb

  1. DR havde nogle udsendelser om nudging (ikke budding, autokorrektur!) for et stykke tid siden, og en af dem handlede om affaldssortering. Måske det kunne give inspiration?

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.