Glorietjek

Man skal have nogle parametre, man kan vælge efter. Ellers bliver man offer for tilfældigheder. Det kan have sin charme, danner bare ikke et pålideligt beslutningsgrundlag.

I det følgende vil jeg forsøge at formulere nogle parametre, der under plastikfasten skal hjælpe mig i det daglige med hurtigere at træffe beslutninger, det har nemlig vist sig, at en del plastikfri alternativer til traditionelle produkter kommer med andre ressourcemæssige dilemmaer. I går nævnte jeg problemet med bambustandbørster, der fragtes hele vejen fra Kina til Danmark. Når man medregner, at disse tandbørster har en livscyklus på 90 dage, kan deres bæredygtighed ligge på et meget lille sted.

Så vi kan vist fastslå, at transportvejen betyder meget for mig. Det samme gælder energiforbruget i produktionen, hvis jeg kan få oplysninger om det. Det ser ud til, at nogle af disse bambustandbørster opvarmes for at gøre dem mere holdbare. Om det er nødvendigt, skal jeg endnu ikke kunne sige, men jeg vil tage chancen med et mindre holdbart produkt, især, hvis det alligevel ikke er beregnet til at holde evigt og tilmed er bæredygtigt.

Dyrevelfærd er for så vidt væsentligt, som jeg (igen med henvisning til grævlingehårene på tandbørster) ikke mener, at det er rimeligt at slå dyr ihjel bare for et enkelt produkt. Ellers mener jeg, at det er kødspiserne, der er ansvarlige for at presse politikere og landbruget til at gøre noget ved problemet.

Bæredygtighed er selvfølgelig også vigtig, men kan i mange tilfælde erstattes af et gennemtænkt cradle-to-cradle-koncept, som baner vejen for kreativitet og kan være med til at mindske transportvejene.

Jeg vælger økologi, hvor det er muligt, men vil i denne sammenhæng gerne gøre opmærksom på, at der findes lande, hvis produkter er pesticidfrie, fordi landmændene ikke har råd til pesticider. Her vil jeg faktisk heller støtte disse landmænd. Det gælder især bælgfrugter.

I denne præliminære samling af punkter er der endnu ikke skelnet mellem food og non-food, som det så smukt hedder i detailhandlen. Det kommer måske senere. Tanker har det med at yngle, når først man er begyndt at slippe dem fri.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.