Category Archives: andre medier

Dag 30 – et opbyggeligt link

Der er ti dage tilbage, og midt i alle tankerne om, hvad det egentlig skal gøre godt for, når alle andre bare fortsætter som hidtil, kom der et indlæg i Politiken, i hvilket en dansk studerende med bopæl i Sverige slår til lyd for, at man indfører lovpligtig affaldssortering i Danmark.

Skulle du, kære læser, have opbrugt din artikelkvota i Politiken, skal du bare fjerne deres cookie. Så får du fem artikler til.

Indlægget har hjulpet lidt på humøret, som er besværet af, at jeg fra mandag har håndværkere i huset, som især skal rode i mit køkken.

Men den tid, den glæde.

Link om affaldssortering

Politiken, som har en ret så kaotisk redaktionel linje, når det drejer sig om miljøforhold, har en artikel om folks problemer med affaldssorteringen, som er læseværdig.

Det problem, jeg har med Politiken på dette område, er, at avisens linje flugter alt for godt med den, De Grønne følger i Tyskland (se denne artikel på tysk).

Hvis de virkelig ville slå et slag for fremtiden, ville de holde op med at anprise flyrejser. På den anden side er deres slinger på dette område et tankevækkende udtryk for den forvirring, der hersker i vores samfund generelt.

Lettere underholdning – og epoxy

På Youtube har jeg fundet en anden film om plastic, “Addicted to Plastic“, som har en lidt anden vinkel end “Plastic Planet”, som jeg nævnte i går, og er lidt mindre nedslående, bl.a. fordi der vises alternativer til mineralolie-baserede kunststoffer og deres øgede muligheder på markedet.

Et eller andet sted midt i filmen viser ophavsmanden, hvordan hans liv ville se ud, hvis han slet ikke brugte plastik, ved simpelthen at fjerne alt plastik fra rummene. Eksperimentet var ganske tankevækkende.

Da en af de interviewede videnskabspersoner blev spurgt, om hans forskningsresultater havde påvirket hans liv, fortalte han, at hans familie ikke længere brugte konservesdåser. Laget på deres inderside er lige som laget på indersiden af mange skruelåg for det meste af epoxylak. Epoxy (engelsk Wiki-artikel) er en kunstharpiks, så det udelukker faktisk brugen af madvarer, i konservesdåser og glas. Det ville ikke undre mig, hvis metaltuber, der indeholder mayonnaise eller tomatkoncentrat også har et lag epoxylak på indersiden. I alle disse tilfælde er hovedformålet jo, at maden ikke kommer i berøring med metallet.

Så snart den tube mayonnaise, der ligger i mit køleskab, er tom, åbner jeg den for at se, hvordan det forholder sig.

En god oplevelse har jeg dog haft i dag: Jeg modtog nogle tryksager med posten, og min leverandør havde fuldstændigt undladt at bruge plastik. Den lille papkasse, det hele var pakket i, var så gennemtænkt, at der ikke en gang var behov for klisterbånd!

Lidt fremad går det da.

Æstetik og dagens fund på Google

I går havde postbuddet en pakke til mig, der bl.a. indeholdt bogen “Plastikfreie Zone” af Sandra Krautwaschl. Bogen handler om, hvordan hun og hendes familie har klaret omstillingen til et næsten plastikfrit liv.

Efter de få sider, jeg indtil nu har læst, kan jeg fortælle, at problemet med plastikfrit toiletpapir er lige så stort i Østrig som i Danmark. De er så gået over at bruge papirhåndklæder, som de river over, så de har en fornuftig størrelse (og ikke tilstopper afløbet), og lægger i en kurv ved siden af toilettet. Af en eller anden grund tiltaler det mig ikke.

Æstetik ser i det hele taget ud til at spille en langt større rolle i mit liv, end jeg ville have troet.

Den anden bog, der var i pakken, havde slet ingenting med dette emne at gøre og var måske også derfor pakket ind i plastikfolie…

For at opmuntre mig fandt jeg så en film på Youtube med titlen “Plastic Planet“, som bliver nævnt på bagsiden af Krautwaschls bog. Halvvejs gav jeg op, fordi jeg ikke syntes, at den fortalte mig noget, jeg ikke vidste i forvejen, lige bortset fra at en borger i Østrig i gennemsnit producerer 60 kg plastikaffald om året. Jeg vil lige nævne, at filmen er på engelsk, lidt i stil med de ting, Michael Moore laver.

Meeen: jeg faldt over en side med beskrivelsen af forskellige sorter for plastik i forbindelse med designprocesser. Det var så afgjort dagens fund!

Der findes faktisk levende organismer, der producerer stoffer, vi ville kunne bruge som erstatning for mineraloliebaserede produkter inden for de områder, hvor fremskridt (af det, jeg vil kalde “den ægte slags”) kun har været mulige på grund af udviklingen af plastik.