Category Archives: upcycling

For nogle organismer er plast en lækkerbisken

I 2016 opdagede japanske forskere en bakterie, der “spiser” polyethylen terephthalat. Nu har britiske og amerikanske forskere udviklet et enzym, der fremskynder opløsningen (se mere her på engelsk – den langhårede version finder du her).

Det kunne jo være en løsning, tænkte jeg begejstret – og kom så til at tænke på, at vi som art sjældent finder på noget, der ikke i sidste ende viser sig at have nogle alvorlige følger for os eller dem, vi deler kloden med.

Det virkelig positive er imidlertid, at der er mange, der arbejder på at finde løsninger på dette problem, og at det ser ud til, at der er flere muligheder så vi ikke i sidste ende skal drukne i upcyclede dametasker.

LEGO’s misforståede bæredygtighed

 

Egentlig havde jeg troet, at jeg aldrig igen skulle skrive indlæg til denne blog, men man skal aldrig sige aldrig – så her er jeg igen med et vildt behov for at brokke mig:

For nogle dage siden var der mange medier, der meddelte, at LEGO vil fremstille bæredygtige brikker af sukkerrør (jf. her eller her eller her).

Jeg var helt klart skuffet over den udmelding, der viser, at LEGO (ikke for første gang) er bagud med henblik på udviklingen.

I en ideel verden, hvor ejerne, der så sandelig ikke lider nød, kunne give sig selv lov til at synes, at de har penge nok, ville LEGO tage affære og lave LEGO-klodser af genbrugsplast. Der er masser af steder i verden, hvor man kan købe den slags billigt og i den grad upcycle materialet.

At bruge dyrbar landbrugsjord og masser af ferskvand på fremstilling af legetøj, når der er mere miljørigtige alternativer, er både tonedøvt og kortsigtet.

P.S. – 7. marts 2018:

Ifølge nyhederne har LEGO det ikke så godt, fordi de ikke fik solgt flere klodser i fjor end i 2016. Det er selvfølgelig et “problem”, der er uadskilleligt forbundet med væksttanken. – Genbrug af noget af det plast, der allerede findes i verden, ville hjælpe dem med at slå bro til næste generation af kunder.